În perioada 2-9 martie 2013 a avut loc Sesiunea de Formare „Equipping Young People for the responsibilities of Tomorrow’s Europe”, în Peltre, Franţa, activitate organizată de Coordonarea Europeană a JECI-MIEC (Mişcarea de Elevi şi Studenţi Catolici din Europa). Au participat 41 de tineri din 14 ţări. Organizaţiile reprezentate la această sesiune au fost: ASTRU Cluj, CTJM (Moldova), EKNE (Grecia), EFKE (Grecia), FUCI (Italia), JEC France, JEC Lux, KIK Drum Bun (Polonia), MCE (Portugalia), MKSU Malta, MIEC, MUEC (Catalunya), OBNOVA (Ucraina), SKAM (Slovenia), Y-PEER Network (Armenia) şi Association INI  Vinica (Macedonia).

eq5

               În cadrul Trainig Session-ului, am participat din partea ASTRU împreună cu Mihaela Sopon şi Haidu Tamas la activităţile susţinute. Sâmbătă seara am ajuns la Peltre, fiind perioada în care toţi participanţii sosesc, au fost organizate doar jocuri de cunoaştere.

            Programul propriu-zis a început duminică, 3 martie, cu o Liturghie urmată de o sesiune introductivă în care ni s-a prezentat pe scurt programul şi activităţile principale, atât ale zilei, cât şi ale săptămânii. După pauza de cafea, a avut loc o activitate de team-building în care participanţii şi-au spus părerea în legătură cu ce înseamnă să fii un cetăţean activ, evidenţiind principalele probleme pe care le au ţările lor. În finalul acestei activităţi am descoperit, din nou, câteva nereguli general valabile cum ar fi: probleme legate de calitatea educaţiei, lipsa locurilor de muncă pentru tineri, lipsa de informare a membrilor societăţii ş.a. După prânz au urmat două sesiuni, ale lui Mirosław Krzanik, din Polonia, reprezentant European Youth Forum, şi Florian Meisser, din Germania, reprezentant al KSJ. După timpul pentru dezvoltare personală a urmat cina şi, în finalul zilei de luni, a avut loc seara tradiţiilor.

            Ziua de 4 martie a fost ziua educaţiei non-formale. După sesiunea introductivă în conceptul dat a avut loc o dezbatere bazată, în principal, pe poziţia noastră cu privire la acest subiect. Tot marţi, ne-a fost prezentat pe scurt Toolkit-ul pe care urma să îl scriem împreună şi câteva mici detalii în legătură cu rolul nostru în elaborarea lui. Seara s-a încheiat prin prezentarea asociaţiilor.

eq15

            Marţi subiectele principale au fost identificarea provocărilor şi nevoilor Europei şi cum putem  să ne motivăm şi să îi motivăm pe alţii pentru a deveni cetăţeni activi. Tot în această zi ne-am ales capitolul din manual la care am vrea să participăm şi am aflat restul detaliilor importante pentru redactare. Programul s-a încheiat cu o seară a dansurilor tradiţionale.

            În prima parte a zilei de miercuri ne-am împărţit în grupe şi am început să lucrăm la Toolkit. Capitolul la care am ales să lucrez se referă la formarea cetăţenilor activi. Dimineaţa am hotărât structura şi am hotărât ideile majore pe care le vom aborda. După prânz am vizitat casa memorială a lui Robert Schuman şi într-un timp foarte scurt o parte din Metz până la cină.

eq18

            Joi am terminat de lucrat la Toolkit, ne-am împărţit în grupe mai mici, în funcţie de caracterul activităţilor pe care le abordam See-Judge-Act şi am scris capitolele propriu-zise. După amiază, odată terminat lucrul în echipă, am prezentat pe rând rezultatele muncii noastre, întâi echipei mici şi, după aceea, întregii echipe de participanţi. În timpul pentru dezvoltare personală ne-am pregătit pentru Liturghia de vineri când am cântat împreună.

            Vineri am vorbit despre cum putem să promovăm Toolkit-ul şi informaţiile pe care le-am dobândit în această săptămână. A avut loc şi o reevaluare a trainingului, un joc în care participanţii şi-au refăcut drumul până la această sesiune şi, în final, au avut loc discursurile de mulţumire, încheiere şi premierea participanţilor şi a trainerilor. A avut loc şi o Liturghie de încheiere. Totul s-a încheiat cu o petrecere de final şi plecarea participanţilor. Sâmbătă, o parte dintre cei rămaşi au participat la activităţile organizate de JEC France, iar duminică ne-am întors acasă.

            În ceea ce priveşte nivelul de pregătire al echipei de coordonare, am observat un entuziasm valabil la toţi participanţii întrucât ne-au oferit informaţii de calitate, fiecare erau foarte bine documentaţi şi au reuşit să facă o echipă bine închegată având în vedere că eram totuşi un număr atât de mare de participanţi. Ne-au dat libertate de exprimare şi ne-au provocat să participăm la toate activităţile. Grupurile mici de lucru au fost foarte bune pentru a supune discuţiei diversele subiecte. Jocurile au fost, de asemenea, bine organizate astfel încât aproape la fiecare am reuşit să punem în aplicaţie ceea ce am învăţat.

eq4

            Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am reînvăţat acolo a fost că, înainte de a încerca să educi pe cineva şi a-l determina să se implice, trebuie să te educi pe tine însuţi şi să fii tu implicat. De asemenea, am aflat cât de important este să crezi cu adevărat în ceea ce faci şi să îţi păstrezi motivaţia în orice împrejurare. Benefice au fost şi momentele pentru dezvoltare personală pe care le-au organizat unii dintre noi şi momentele de spiritualitate (Liturghiile, rugăciunile de dimineaţă şi o meditaţie în una dintre seri). Pe lângă „echipamentul” informaţional pe care ni l-a oferit, acest training ne-a oferit motivaţia şi determinarea pe care, deseori, tindem să o pierdem, de a schimba ceva în societate.

            Ca o concluzie a unui raport deja prea întins, echipa de coordonare ne-a oferit prin acest training o experienţă benefică atât din punct de vedere social şi uman, cât şi personal. Probabil nu aş fi putut să învăţ atât de multe lucruri şi să cunosc atâţia oameni extraordinari într-un alt context sau într-un timp atât de scurt. Mulţumesc ASTRU Cluj pentru această oportunitate.

 Maria Patricia Birtocean

eq12

eq10

 

eq14

 

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*