În perioada 7-9 martie 2008, la Cluj, Centrul Spiritual Manresa ,ASTRU Cluj a organizat a treia ediţie a cursurilor de animatori, cu tema “Tânăr între tineri”. Acest eveniment a reunit 24 de tineri din protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla şi 10 tineri din ASTRU Cluj.

Cursul a fost o exprienţă în premieră, deoarece a reuşit pentru prima dată să se adreseze în acelaşi timp, atât tinerilor din eparhie, cât şi membrilor ASTRU aspiranţi la titlul de animatori, în anii anteriori acest lucru realizându-se disparat în cursuri diferenţiate pe cele două categorii.

Experienţa a fost inedită, atât pentru participanţi, cât şi pentru organizatori. Codruţa, Alexandrina, Mihai, Crina şi Pr. Cristian au fost cei care au gândit şi coordonat întregul eveniment, iar pentru Crina se cuvine să menţionăm că a fost prima experienţă în care a schimbat rolul de participant cu cel de organizator şi prezentator a unei teme şi s-a descurcat bine.

Pornind de la cuvintele Mântuitorului:”Eu sunt în mijlocul vostru ca unul ce vă slujeşte”, cursul s-a axat pe patru noţiuni fundamentale: identitate, spiritualitate, motivaţie şi responsabilitate. Acestea s-au dorit a fi caracteristicile tratate în cadrul cursului, caracteristici necesare unui animator, inspirate de însuşi Isus Cristos.

Cursul s-a bucurat de aprecierea tinerilor, fiind bine gândit şi structurat în momente de expunere, alternând cu momente de destindere, lucru în echipă, plenare, iar la sfârşitul zilei, seratele – organizate cu scopul de a încuraja socializarea, dar-de ce să nu o spunem- şi pentru a sărbatori ziua de 8 Martie.

Pornind de la temele date, tinerii au avut ocazia să îşi însuşească “reţeta” unui bun animator, să reprezinte propria viziune asupra animatorului, să facă faţă situaţiilor problematice cu care se confruntă un animator şi să încerce să găsească soluţiile optime şi nu în ultimul rând să îşi dovedească abilităţile şi spiritul de iniţiativă prin propunerea unor activităţi noi.

S-a încurajat exprimarea identităţii prin deschidere, comunicare şi susţinerea punctului propriu de vedere în faţa grupului, s-a dorit accentuarea spiritualităţii prin participarea la Sfânta Liturghie şi momentele de rugăciune, responsabilitatea prin angajarea în sarcini cum ar fi aranjarea mesei şi a săli de curs, iar pe tot parcursul activităţilor s-a încercat motivarea tinerilor pentru ca ajungând mai apoi în parohiile lor, să pună în aplicare ce au învăţat.

Punctul central în argumentarea motivaţiei l-a constituit discursul Pr. Marius Furtună, construit în jurul ideii de spiritualitate, de viaţă spirituală ce trebuie să transpară zidurilor Bisericii, pătrunzând în viaţa cotidiană. Practic, Pr. Marius Furtună ne-a îndemnat ca Dumnezeu să nu rămână prizonier în Casa Sa, ci dimpotrivă să fie inclus în viaţa noastră socială, astfel încât să devină centrul ei.

Cuvântul animator e un cuvânt mare, deoarece provine din cuvântul de origine latină “anima” ce înseamnă suflet. În definitiv, acest lucru presupune “îndeletnicirea” de animator: un suflet dedicat semenilor, însufleţire, bucuria de a trăi, sete de viaţă.

Delia Dumitraş

Poze de la cursul de animatori se pot vedea aici

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*