În weekend-ul 20-21 noiembrie, ne-am adunat un grup frumos de 13 tineri pentru a merge împreună în excursia-pelerinaj de la Baia Mare și Sighet, cu ocazia celei de-a XXXVI-a Zile Mondiale a Tineretului.

Am pornit sâmbătă dimineața la drum, plini de voie bună, iar odată ce am ajuns la Baia Mare, prima oprire am făcut-o în Piața Cetății, unde se află Turnul „Sfântul Ștefan” și biserica romano-catolică „Sfânta Treime”, pe care am și vizitat-o. Părintele Ioan Roman, director Caritas Dieceza Romano Catolică Satu Mare și fost paroh al bisericii, a vorbit tinerilor despre istoria piațetei în care este amplasată în prezent biserica.

Următoarea oprire a fost la sediul Episcopiei greco-catolice de Maramureș, unde am avut bucuria să ne întâlnim cu Preasfinția Sa, Vasile Bizău, care ne-a primit cu multă căldură. Am avut oportunitatea de a ne prezenta, iar apoi Preasfinția Sa ne-a vorbit puțin despre istoria Episcopiei, nu înainte însă de a ne întreba pe noi ce așteptăm de la Biserică. De asemenea, ne-a amintit și de sinodul care a început recent, invitându-ne pe fiecare dintre noi să ne aducem aportul.

Fiind aproape de ora mesei, ne-am îndreptat spre Mănăstirea Surorilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare, unde surorile ne-au așteptat cu bucurie și cu o masă caldă. După aceasta, ne-am adunat cu toții în biserică, pentru a avea un moment de meditație, pornind de la mesajul Papei Francisc pentru ZMT 2021, meditație ținută de părintele Sebastian Peșteșan, asistentul spiritual general al ASTRU Cluj. Astfel, ne-am amintit împreună de faptul că fiecare dintre noi avem o misiune, aceea de a da mărturie și de a împărtăși experiențele noastre, de a-i apăra pe ceilalți și de a răspândi speranța și iubirea. Hrăniți trupește și sufletește, am pornit apoi spre Sighet, iar pe drum ne-am oprit, la recomandarea Preasfinției Sale, să vizităm biserica din Șișești, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Odată ajunși la Sighet, ne-am cazat la Centrul de Spiritualitate „Bunavestire”, o locație a surorilor din Congregația Maicii Domnului. După cină, am avut un moment de adorație euharistică, iar seara de sâmbătă am încheiat-o cu un moment de socializare și jocuri.

Ziua de duminică am început-o cu Sfânta Liturghie, celebrată de părintele Sebastian Peșteșan. După micul dejun, am făcut o vizită la Memorial, iar apoi și la Cimitirul Săracilor, două puncte importante care ne-au amintit de cei care au suferit în trecut. Apoi, am revenit la cazare pentru a servi prânzul și am pornit spre Cluj, bucuroși că am putut petrece acest weekend împreună.

Mai jos sunt câteva mărturii ale participanților:

Trebuie să spun că am avut nevoie de această excursie. A fost ca și o escapada de la lume. Pe lângă faptul că ador fiecare excursie organizată de ASTRU, fiindcă sunt eu și mă simt bine, aceasta în special m-a ajutat mai ales pe plan spiritual. Ador că în fiecare excursie ajung cu câte un prieten nou și ajung să cunosc oameni geniali. Această excursie cred că este preferata mea, la egalitate cu campusul de tineri de la Molișet. Mă bucur mult ca am mers și ca am stat cu voi și că m-am simțit bine. Vă pup! – Diana Crăciun

Ieșirea aceasta m-a ajutat foarte mult să înțeleg faptul că trebuie să trăim măreția timpului prezent, așa cum spunea Preasfinția Sa, Vasile Bizău. Noi scriem istoria prin prezent… A fost o ieşire care m-a ajutat să mă dezvolt pe plan personal și să adaug ceva în plus cunoștințelor despre biserică. Au fost obiective alese inteligent, care nu puteau să  plictisească pe nimeni. Am petrecut timpul cu oameni super, am cunoscut lume nouă şi am reușit să mă detaşez de stresul cauzat de școală. Am descoperit rugăciuni noi și am mai înțeles încă o dată frumusețea bisericii!  A fost un pelerinaj/excursie reuşit/(ă)!!! – Teodora Iacobhazi

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*