Pentru al treilea weekend al lunii octombrie a fost marcată în calendarul ASTRU Cluj o excursie în zona Banatului. 17 tineri astriști, am plecat sâmbătă dimineața împreună din Cluj spre Lugoj, alături de părintele Sebastian Peșteșan, asistentul spiritual general al asociației.  

Am ajuns la Lugoj puțin mai târziu decât am preconizat, dar nu s-a arătat nimeni deranjat de acest lucru, ci, dimpotrivă, am fost primiți cu cea mai mare căldură la Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”, în mijlocul celor prezenți, de episcopul auxiliar al locului, PS Ioan Călin Bot. 

Am participat la Sfânta Liturghie alături de tinerii catedralei Lugojului, celebrată de PS Ioan împreună cu preoții prezenți: Pr. Ovidiu Neiconi, responsabil eparhial cu Pastoraţia tineretului, Pr. Robert Trubiansky, responsabil cu Sfânta Liturghie a tinerilor de duminica după-masa din catedrală, Pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei şi Pr. Sebastian Peșteșan. 

Preasfințitul Ioan a ales să ne vorbească în cuvântul de învățătură despre un gest pe care ni-l oferim mai puțin sau deloc în ultima vreme – îmbrățișarea – un gest prin care ne exprimăm afecțiunea față de celălalt semen, un gest gratuit de care beneficiază ambii parteneri. Prezentând succint câteva pasaje din Vechiul și Noul Testament, ne-a vorbit despre această experiență umană pe care și Dumnezeu o experimentează, arătându-și dragostea pentru creația Sa. Ne-a invitat apoi să reflectăm asupra modului în care putem compensa ceea ce primim prin îmbrățișare (stare de bine psihică și fizică, sentiment de protecție și siguranță, de prețuire, care ajută la creșterea stimei de sine etc.), indicând faptul că efectul creat de îmbrățișare poate veni și din interiorul nostru – „bucuria datorată Cuvântului lui Dumnezeu și prezenței Spiritului Sfânt nasc sentimente similare. Spiritul Domnului îmbrățișează orice lucru. Dumnezeu prin Cuvânt și Spirit ne îmbrățișează. Acestea sunt brațele lui.” Preasfințitul a remarcat că purtarea măștii pe față scoate în evidență ochii, care vorbesc despre ce este în suflet. Un ultim îndemn din partea Preasfinției sale a fost să ne îmbrățișăm în acest timp cu ochii, atenția, voința și mai ales cu rugăciunea; iar după ce trece pandemia, cum spunea cineva, să ne îmbrățișăm cu discreție, dar fără economie.

La finalul Sfintei Liturghii a transmis salut Preasfințitului Alexandru Mesian și a mulțumit preoților prezenți și surorilor OSBM.

Mai apoi, Cristian-Oliviu Gaidos, doctorand în istorie, angajat al Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj, ne-a prezentat, din partea tinerilor catedralei, câteva repere despre istoria Bisericii Greco-Catolice şi despre trecutul catedralei din Lugoj. Am mers apoi la pas prin Lugoj, îndrumați de ghid și însoțiți de PS Ioan și tinerii lugojeni, pentru a vedea și alte repere istorice și religioase ale urbei. Popasul final a fost la Palatul Episcopal unde am fost întâmpinați de Preasfințitul Alexandru Mesian care ne-a invitat la masa de prânz. Am fost omeniți peste așteptări. În timpul servirii mesei am avut ocazia să ascultăm din partea Preasfințitului relatarea unor momente din istoria bisericii greco-catolice locale și despre cei doi Episcopi martiri: Fericitul Valeriu Traian Frenţiu şi Fericitul Ioan Bălan care au păstorit Eparhia de Lugoj înainte de anul 1948. 

În dupămasa zilei de sâmbătă am rămas în compania tinerilor catedralei eparhiale și a Preasfințitului Ioan pentru un schimb de impresii și pentru a ne cunoaște reciproc. Am vorbit despre noi, tinerii, despre așteptările noastre, despre prioritizarea sănătoasă a alegerilor de zi cu zi, despre căile pe care le putem parcurge pentru a ajunge la alți tineri acolo unde suntem și despre modul în care facem față vremurilor prezente. La finalul timpului petrecut împreună, cei trei membri din Consiliul de Conducere au prezentat pe scurt istoria și activitatea asociației, dând mărturie despre modul în care s-au format alături de alți tineri în cadrul acesteia. 

Am plecat cu greu din Lugoj, dar știam că ne așteaptă un număr restrâns de tineri și în Timișoara, prieteni de-ai astriștilor clujeni, ceea ce ne-a urnit din loc. Am petrecut seara împreună străbătând străzile municipiului și observând obiectivele principale ale orașului, prezentate de un tânăr timișorean din grup. 

Obiectivul dimineții de duminică a fost Mănăstirea Maria Radna, care în acest an sărbătorește „500 de ani de la ridicarea primei bisericuțe pe dealul viilor, pe locul bisericii actuale, dar și 200 de ani de la consacrarea bazilicii, de către arhiepiscopul de Esztergom, Alexander Rudnay”. Aici am ales să participăm la Sfânta Liturghie a comunității. Ne-am dus din timp la Sanctuar pentru a ne reculege și a putea trăi cum se cuvine celebrarea euharistică. Părintele Sebastian a fost primit alături de preoții locului pentru a sluji la altar în timpul Liturghiei. Ne-am rugat pentru tinerii astriști și pentru toți cei care s-au încredințat rugăciunilor noastre. Am beneficiat apoi de prezentarea istoriei locului, a icoanei și a mănăstirii, din partea ghidului mănăstirii.

Pe drum spre casă am mai făcut un popas la Cetatea Devei, înainte de a reveni la viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Acolo fiind, am privit lumea de sus, de mai aproape de cer.

Ne-a prins bine să schimbăm aerul și să mergem împreună, parcurgând acest drum unii cu alții. Mulțumim Domnului că a făcut posibilă această experiență.

Album Foto: „Tineri astriști în vizită la Lugoj, Timișoara și Radna”

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*