În perioada 22-27 mai, un grup format din 3 tineri ASTRU Cluj, președintele ASTRU Oradea și un fost voluntar ASTRU Cluj au participat în campania “72stunden”, alături de tinerii și copiii Parohiei Sf. Petru din Mainz. Sub motto-ul “Raiul ne trimite”, această campanie dorește să facă lumea din jur mai bună, prin proiecte de ecologice, de mentenanță și sociale, într-o perioadă de 72 de ore.

Grupul a fost întâmpinat miercuri, la aeroport de doi tineri voluntari din parohia gazdă. Spre seară, după cină, au avut parte de jocuri de cunoaștere și voie bună.

În prima parte a zilei de joi, 23 mai, românii au participat la un tur ghidat al orașului în care au aflat despre istoria bogată a orașului Mainz, amplasat pe malurile Rinului, despre originile romane și importanța economică. Unul dinte cele mai interesante aspecte pe care tinerii le-au descoperit au fost cuburile memoriale amplasate în fața caselor în care au locuit oameni persecutați de regimul nazist. Grupul a luat prânzul împreună cu Pr. Dan Vișa, care păstorește comunitatea greco-catolică din Mainz și împrejurimi.

Ora 17:07 a marcat deschiderea oficială a proiectului, la care au participat 17 grupuri. În orașul Mainz au avut loc împreună proiecte de tip: „do it” (grupul își propune propriul proiect), „get it” (grupul primește un proiect în momentul deschiderii campaniei) și „connect it” (care urmărește să aducă împreună grupuri din toate colțurile lumii).

Spre seară, participanții din parohia Sf. Petru au fost împărțiți în 4 grupuri, astfel încât grupa participanților internaționali să fie însoțită de unul dintre liderii germani pentru a facilita comunicarea cu persoane vorbitoare doar de limba germană. Mai apoi, li s-a prezentat întregul concept al proiectului, realizat sub formă de interviuri video, despre integrarea refugiaților în Germania.

Zilele de vineri și sâmbătă au fost presărate cu momente de voie bună și glume între orele lungi de filmare, editare și dezbatere asupra mesajului care se dorea a fi transmis. Grupurile au lucrat individual, fiecare producând un videoclip cu durată de 2-5 minute, cu subtitrări în limba engleza și/sau germană, urmând ca organizatorii să compună, din acestea, un mic documentar despre integrarea refugiaților: VEZI VIDEO AICI

Vineri seara ne-am petrecut-o cu Pr. Dan Vișa și comunitatea greco-catolică de români din Mainz, în cadrul unei întâlniri catehetice despre importanța orașului Blaj pentru români și despre episcopii martiri ai bisericii noastre. Spre final am luat interviuri despre experiența lor ca imigranți în Germania, cât și despre interacțiunile cu refugiații ajunși în ultimii ani.

În ziua de duminică, s-au făcut ultimele retușuri ale videoclipului și pregătirea festivalului de închidere a campaniei. Comunitatea a putut urmări produsul final după Sfânta Liturghie, la ora 13.00, în parcul din apropierea bisericii.

După vizualizarea filmului, grupul de tineri astriști a avut ocazia să prezinte câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice din țară și curiozități despre Româna, programul fiind încheiat cu câteva  dansuri tradiționale: brașoveanca și sârba. Mai apoi, românii s-au îndreptat spre cea mai apropiată secție de votare, lângă Frankfurt.

Luni dimineață tinerii au luat micul dejun împreună cu liderii locali, moment în care și-au propus să țină legătura atât la nivel de asociații, cât și la nivel personal, pentru ca pe viitor să existe o ușă deschisă pentru desfășurarea proiectelor internaționale comune.

Mărturii:

A fost o experiență de neuitat alături de grupul de tineri din parohia Sf. Petru, ei fiind cei care ne-au găzduit pe toată perioada proiectului. Micul dejun și prânzul au fost pline de vie buna și glume, după-amiezile erau rezervate pentru lucrul în echipă, iar serile le petreceam împreună glumind. (Laura Maria Burca, vicepreședinte ASTRU Cluj)

Pe timpul șederii noastre în Germania am putut experimenta cât de multe putem realiza când lucrăm împreună. Atunci când fiecare oferă câte puțin, putem obține ceva măreț.  Sunt recunoscătoare pentru lecția valorii comunității, pentru ospitalitatea și bunăvoința gazdelor noastre Germane și pentru încrederea oferită că putem să aducem un plus de valoare acestui proiect. Mulțumesc lui Dumnezeu! Mulțumesc parohiei Sf. Petru din Manz! Mulțumesc ASTRU Cluj!  (Paulina Zmuda, voluntar ASTRU Cluj în 2018)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*