Duminică, 27 aprilie 2014, în Piaţa „Sfântul Petru” din Roma, Sfântă Liturghie solemnă și Ceremonia de canonizare a Papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, a reunit peste un milion de pelerini din diferite țări, printre care sute de credincioşi din România însoțiți de episcopi și preoți.

Din Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla au luat parte la acest moment istoric al Bisericii Catolice, Episcopul eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, (singurul Ierarh din România care a primit, prin mâinile Papei Ioan Paul al II-lea, darul consacrării episcopale), precum şi peste 100 de pelerini, preoţi, persoane consacrate, studenţi teologi, credincioşi laici.

Image.03

Asociaţia eparhială a tinerilor greco-catolici, ASTRU-Cluj, a fost reprezentată de un grup de 10 tineri însoțiți de președinta asociaţiei, Raluca Fernea. Tinerii au răspuns invitaţiei de a împărtăşi celor de acasă din ceea ce au trăit şi ce i-a impresionat în mod deosebit la această adevărată „Sărbătoare a credinţei” în Biserica Catolică:

„Am dorit foarte mult să particip la procesul de sanctificare a celor doi Papi, doream să-l văd «în carne şi oase» pe Papa Francesco şi, în plus, nu mai fusesem niciodată la Roma. Totodată, a fost pentru mine o ocazie, mai ales în timpul orelor de veghe, să rememorez personalitatea lui Ioan Paul al II-lea şi m-am simţit impulsionat de acest proces de memorie. Am profitat de noaptea de veghe şi de experineţa de veghe înainte de Sfânta Liturghie, deşi a durat mai mult decât mă aşteptam. A fost o experienţă extraordinară pentru că am avut timp să mă rog şi să văd cu surpriză că rezist la atâtea ore de veghe. În consecinţă, am trecut destul de uşor peste îmbulzeală şi micile neplăceri cauzate de ea. Pe măsură ce înaintam în Liturghie, totul căpăta un sens şi îmi doream să-l văd pe Papă şi simţeam că rezonez cu cuvintele lui de la predică” – a relatat Cristi Botiza.

„Vă transmit un salut călduros din Roma într-o zi atât de importantă, cu ocazia ridicării la rangul de Sfânt a Papei Ioan Paul al II-lea şi a Papei Ioan al XXIII-lea. A fost un moment unic, minunat, un dar de la Dumnezeu pentru care trebuie să-I mulţumesc în mod special, pentru că m-a învrednicit să fiu astăzi aici, printre atâţia tineri care au venit din toate colţurile lumii, ca să participăm şi să ne rugăm împreună la aceşti doi mari sfinţi. Am avut în suflet şi pe cei care au rămas acasă, pe cei care, din diferite motive, nu au reuşit să ajungă la Roma, dar i-am prezentat pe toţi la Dumnezeu şi la cei doi sfinţi, ca să aibă grijă de noi.” – sunt cuvintele Laviniei Drăgan.

“27 aprilie 2014 nu a fost o zi ca oricare alta. Piaţa “Sfântul Petru” şi toate împrejurimile erau pline de persoane. Cerul era plin cu nori care anticipau ploaia, iar soarele era doar în inima celor mai bine de 1.500.000 de credincioşi care erau acolo şi care asteptau să participe la o celebrare istorică, unică în istora Bisericii. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un Pontif roman să canonizeze doi dintre predecesorii săi. Papa Ioan al XXIII-lea şi Papa Ioan Paul al II-lea au fost mărturisitori ai lui Cristos în timpul vieţii pământeşti iar azi sunt sfinţi. “Au fost doi oameni curajoşi care au dat mărturie despre Bisericii şi lumii despre bunătatea lui Dumnezeu şi despre milostivirea sa.” aşa cum spunea papa Francisc. Am fost martori la un eveniment cu patru papi care îşi va lăsa o amprendă puternică asupra istoriei fiecărei persoane care a fost a fost acolo dar şi asupra întregii umanităţii, doi sfinţi la altar şi doi mărturisitori care în mâinile lui Dumnezeu sunt instrumente ce ne călăuzesc în acest timp spre eternitate. Îi multumim lui Dumnezeu pentru toate harurile primite şi îi cerem să fim fideli în credinţă, în misiune, în viaţă.” a declarat Codruţa Fernea.

„Pentru mine, pelerinajul la Roma este o experienţă unică, pentru că am putut să particip la măreţia Bisericii noastre Catolice şi să o iubesc şi mai mult decât până acum şi, de asemenea, am putut să văd şi să admir talentul şi arta investite în Biserica Catolică” – a spus Daria Comes.

„Mă bucur foarte mult că am putut să particip la această ceremonie, am simţit că toată lumea era chemată să vină şi să răspândească ceea ce ne-au lăsat aceşti doi Papi, respectiv vocaţia la fericire. M-am simţit ca şi cum mi s-a deschis o cale mică spre rai, am simţit bucuria, îndemnul spre pace şi toţi oamenii care erau în jur, muzica, tot ceea ce compunea atmosfera din Piaţa “Sfântul Petru”, totul venea de la Spiritul Sfânt şi insufla sentimente pe care nu se pot descrie. Ceremonia în limba latină a fost foarte frumoasă, solemnă, a fost demnă de Roma, de Papa, insufla reverenţă şi iubire. În concluzie, pot spune că am avut o experienţă minunată şi de neuitat şi sunt sigur că Papa Ioan al XXIII-lea şi Papa Ioan Paul al II-lea se roagă pentru noi şi o să fie bine” – este experienţa trăită de Mihai Sona.

Image.00-tineri din Cluj la canonizare-Roma

Tot din Cluj-Napoca, au participat la canonizare şi pr. vicar Anton Crişan cu un grup de 45 de credincioşi, şi în jur de 20 de credincioşi din Protopopiatul Gherla, împreună cu pr. protopop Alexandru Hruban, cu toţii mărturisind, la rândul lor, bucuria şi entuziasmul în credinţă ce i-a însufleţit şi, mai ales, au experimentat faptul că Biserica este vie, plină de iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu.

În discursul său, Papa Francisc i-a caracterizat pe noii sfinţi: „Au fost preoți, episcopi și papi ai secolului XX. Au cunoscut tragediile acestuia, dar nu s-au lăsat copleșiți de ele. Mai tare, în ei, era Dumnezeu, mai tare era credința în Isus Cristos, Răscumpărătorul omului și Stăpânul istoriei. Mai tare, în ei, era milostivirea lui Dumnezeu care se arată în aceste cinci răni, mai tare era apropierea maternă a Mariei.

Să nu uităm că sfinții sunt cei care susțin și fac să crească Biserica. În convocarea Conciliului (Vatican II), Ioan al XXIII-lea a demonstrat o docilitate delicată față de Duhul Sfânt, s-a lăsat condus și a fost pentru Biserică un păstor, o călăuză-călăuzită. Aceasta a fost marea slujire adusă Bisericii; a fost Papa docilității față de Duhul Sfânt”.

Pornind de la Evanghelia proclamată în această duminică, despre greutățile apostolului Toma de a crede în Învierea lui Cristos, Papa Francisc a spus că Sfinții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea ”au avut curajul să privească rănile lui Isus, să atingă mâinile lui rănite și coasta lui străpunsă”, pentru a da ”mărturie înaintea Bisericii și a lumii despre bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu”.

Atmosfera de bucurie şi entuziasm ce a cuprins în această zi „Cetatea Eternă” va face din Sărbătoarea “celor 4 Papi” (cei doi Papi canonizaţi, Sfântul Ioan al XXIII-lea şi Sfântul Ioan Paul al II-lea şi cei doi prezenţi în Piaţa „Sfântul Petru”, Papa Francisc şi Papa emerit Bendict al XVI-lea) – Duminica Îndurării Divine a anului 2014, o zi de neuitat, o zi a biruinţei vieţii, în care Dumnezeu, prin cei doi Suverani Pontifi sanctificaţi, a revărsat lumina Învierii în sufletele milioanelor de participanţi, atât a pelerinilor aflaţi la Roma, cât şi a credincioşilor prezenţi prin intermediul mijloacelor mass-media.

V.S.- Biroul de Presă al Eparhiei de Cluj-Gherla

Album foto: aici

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*