Votul meu contează. Al tău la fel! Nu fi spectator. Informează-te și folosește-ți dreptul.

Prin această campanie de informare a tinerilor, ASTRU Cluj încurajează participarea tinerilor la vot în cadrul alegerilor autorităților locale. Pentru un vot liber, conștient și responsabil!

1 (4)

 

 

Întrebări frecvente:

De ce votez la 18 ani?

Au drept de vot cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

18 ani este vârsta de la care cetăţenii români sunt consideraţi adulţi în faţa legii. Din acest moment ei îşi pot exercita o serie de drepturi, printre care şi dreptul de vot.

Dreptul de vot reprezintă cea mai simplă modalitate prin care fiecare tânăr poate lua parte, în mod direct, la viaţa comunităţii în care trăieşte.

În ce dată sunt alegerile pentru autoritățile administrației publice locale ?

La nivel național, acestea au loc duminică, 5 iunie 2016

Pentru ce votez?

La alegerile locale din 5 iunie 2016 vom alege următoarele autorități ale administrației publice locale:

  • consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat;
  • Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale;
  • Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

Cine poate vota?

La alegerile locale din 5 iunie 2016 au dreptul de a alege:

  • cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; (Art. 3 alin. (1) din Legea nr. 115/2015)
  • cetățenii români care nu au fost puși sub interdicție sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; (Art. 6 alin. 1 lit. a) și b) din Legea nr. 115/2015)
  • cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. (Art. 5 alin. (1) din Legea nr. 115/2015)

De ce să votez ?

  • pentru că votul meu contează!
  • pentru că votul e cea mai simplă cale de a îmi manifesta opiniile politice
  • pentru că sunt o parte a comunităţii în care trăiesc şi orice decizie care priveşte comunitatea mă priveşte şi pe mine.
  • pentru că îmi doresc ca interesele mele să fie reprezentate odată cu ale celorlalţi
  • pentru că societatea va arăta în viitor aşa cum o construim noi acum

Ce se întamplă daca nu merg la vot?

  • pierd ocazia să îmi exercit un drept al meu care mi-a fost conferit prin Constituţie
  • alţii vor hotărî în locul meu care dintre candidaţi va fi ales
  • ideile şi aşteptările mele nu vor avea un reprezentant care să le susţină
  • problemele care mă interesează nu se vor regăsi în cadrul politicilor publice
  • voi putea să fac o alegere doar peste alţi 4-5 ani.

Dar dacă nici eu şi nici prietenii mei nu mergem la vot ?

  • va fi ales un candidat care reprezintă doar interesele celor care au votat
  • societatea va continua să creadă că noi nu suntem suficient de maturi pentru a face o alegere
  • alţii trebuie să decidă pentru noi
    Sursa: primulvot.ro

De ce e important să participăm la vot?

Autoritățile locale sunt reprezentanții noștri, ai cetăţenilor, care în numele nostru şi pentru noi iau deciziile ce le sunt lor încredințate.

Conform Catehismului Bisericii Catolice “Se numeşte “autoritate” temeiul în virtutea căruia anumite persoane sau instituţii dau legi şi porunci unor oameni şi aşteaptă ascultare din partea lor.” (nr. 1897) şi totodată “comunitatea politică şi autoritatea publică îşi găsesc temeiul în natura umană şi, ca atare, ţin de ordinea prestabilită de Dumnezeu” (nr. 1920).

Este de datoria şi responsabilitatea noastră în calitate de creştini să participăm la vot şi să dăm votul candidaţilor care  îşi propun să reprezinte cât mai fidel modelul de viaţă şi de morală propus de Biserică şi acceptat de către noi.

Neparticiparea la vot nu doar că nu ne oferă posibilitatea de a fi reprezentaţi şi auziţi, dar totodată se împotriveşte voinţei lui Dumnezeu de a lua parte la viaţa publică. (cf. CBC nr. 1915).

DECLARAȚIA Conferinței Episcopilor din România cu privire la alegerile locale din 2016

Biserica Catolică, în învățătura sa, afirmă datoria de a acționa pentru binele comun, al cărui factor fundamental este binele omului (cf. Ioan Paul al II-lea, enciclica Redemptor hominis, nr. 17). În acest spirit, întrucât în momentul alegerilor acțiunea cetățeanului nu se reflectă doar asupra binelui propriu, dar al binelui comun al tuturor, noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniţi la Ciofliceni (Snagov) în sesiune plenară, între 9 şi 11 mai 2016, îndemnăm pe fiecare creştin şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016.

Creştinii trebuie să aibă un rol activ şi esenţial în păstrarea și promovarea valorilor creștine proprii poporului nostru, și conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Fiecăruia în parte și tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezintă politic valorile și aspirațiile sociale. De aceea, creștinul este chemat să facă o alegere coerentă cu credința pe care o mărturisește, promovând acele persoane care respectă valorile demnității umane, sprijină familia și respectă viața încă din momentul conceperii ei și până la sfârșitul ei natural, care prețuiesc pacea, etica creştină şi creaţia lui Dumnezeu.

În exercitarea acestui drept constituțional și cetățenesc, nimeni nu trebuie să se lase influențat de promisiuni sau avantaje materiale.

Adresându-vă acest îndemn ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru binele țării și al poporului nostru.

Cu binecuvântare arhierească,
Episcopii catolici din România

Sursa: bisericacatolica.ro

 

Un comentariu, RSS

  • Simona

    Intr-adevar, votul este cea mai simpla cale de a-mi manifesta opiniile politice, insa nu vad cum as putea face asta cand niciunul dintre candidati nu prezinta seriozitate si interes in a fi votati. Eu una nu am intalnit pana acum vreun candidat care sa ma convinga in totalitate ca merita sa primeasca votul meu si sa fac asta cu incredere. Am facut asta doar vazand diferenta substantiala dintre unii.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*