Peste 600 de creştini greco-catolici, din care peste 450 de copii cu vârste între 6-13 ani, s-au reunit sâmbătă 13 iunie 2015, în Parcul „Iuliu Prodan” din Cartierul Zorilor, Cluj-Napoca, cu ocazia Întâlnirii Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla, eveniment anual aflat la cea de-a IX-a ediţie.

Întâlnirea a fost organizată de către Departamentul pentru Tineret al Episcopiei de Cluj-Gherla în colaborare cu Protopopiatul Cluj I, Parohia „Andrei Mureșanu” și Asociația Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj.

În jur de 35 de preoţi au venit cu grupuri de copii din parohiile lor, care au avut alături 77 de însoțitori şi 43 de animatori. Prezența persoanelor consacrate a fost un semn al celebrării Anului Vieții Consacrate în Biserica Catolică. Au participat, împreună cu grupuri de copii, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului şi călugări din Ordinul „Sfântului Vasile cel Mare”.

Tema acestei întâlniri a fost: „Vreau să văd chipul Tău!”, iar motto-ul: „Lăsați copiii să vină la mine…”(Lc 18,16). Deja familiarizați cu această zi de întâlnire în bucuria lui Hristos, cei mici au început să sosească încă de la primele ore ale dimineții şi au fost întâmpinați de animatori cu baloane colorate şi muzică. Copiii au venit în grupuri, din majoritatea parohiilor Eparhiei de Cluj-Gherla.

Programul a început prin Sfânta Liturghie, „cea mai frumoasă rugăciune pe care o putem aduce lui Dumnezeu” – cum le-a explicat Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de copii “Allegria”, al capelei „Sf. Iosif” din Piaţa Cipariu.

Cuvântul de învățătură al Preasfinţiei Sale Florentin a fost un dialog cu copiii. Pornind de la evanghelia zilei, Ierarhul clujean a îndemnat copiii să nu judece, “nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi”, dar să urmeze îndemnul lui Isus: “cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi afla, bateţi şi vi se va deschide”. “Ce înseamnă cereţi şi vi se va da? Înseamnă rugăciune, să-I cerem Lui în rugăciune ceea ce dorim!” Preasfinţia Sa le-a spus copiilor şi o povestioară cu tâlc, aşa cum deja i-a obişnuit şi cu prilejul altor întâlniri.

După celebrarea liturgică copiii s-au rugat împreună cu Episcopul şi cu preoţii rugăciunile Tatăl nostru, Născătoare de Dumnezeu, Îngerașul, au cântat împreună şi cu copiii din Corul Allegria şi ca premiu pentru răbdarea lor, au primit de la PS Florentin iconiţe şi binecuvântare.

După-amiază, a urmat Festivalul copiilor, animat de trupa de clovni formată din tineri ai Asociaţiei Tinerilor Români-Uniţi cu Roma, ASTRU – Cluj. După un program de bansuri şi glume, grupurile de copii din parohiile „Sf. Iosif” Someșeni, „Sf. Andrei” Gilău și „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Beclean au susținut scurte momente artistice. Apoi, copiii au fost invitaţi să descopere jocurile pregătite special pentru ei. La aceste momente, împreună cu preoţii, a participat şi PS Florentin, care s-a bucurat alături de copii.

Programul zilei s-a încheiat cu înmânarea Icoanei Copiilor reprezentanţilor Protopopiatului Beclean, care va găzdui întâlnirea în anul viitor, în 2016, şi cu înmânarea diplomelor de participare fiecărei parohii prezente la întâlnire.

Această zi petrecută de copii împreună şi împreună cu Episcopul, cu preoţii şi persoanele consacrate, rămâne pentru ei o amintire frumoasă, de neuitat şi un pas înainte pe drumul credinţei în Dumnezeu.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru ziua specială pe care a oferit-o copiilor și pentru bucuria și energia pe care prin ei a dăruit-o celor prezenți. Mulțumim preoților, persoanelor consacrate și laicilor care au îndemnat și ajutat copiii să participe, mulțumim celor care prin efortul lor material sau prin rugăciunile lor au susținut întâlnirea copiilor, iar animatorilor le mulțumim în mod special pentru energia și entuziasmul cu care au pregătit evenimentul și cu care au întâmpinat copiii la fiecare pas.

Sursa: Biroul de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla

iec20153

iec20154

iec 20151

iec20152

iec20155

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*