35 tineri s-au reunit vineri, 28 iunie, la Oratoriul din Beclean, pentru o zi de formare a animatorilor care se vor implica în Campusurile Estivale Parohiale 2019. Știind că fiecare campus estival este o experiență unică pentru participanți, animatorii s-au pregătit conștiincios, participând cu mare interes și atenție pe tot parcursul zilei de formare. Majoritatea tinerilor participanți au venit din parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla, dar au luat parte la program și 5 tineri din Baia Mare. Tema acestei zile a fost cea a campusurilor: „De mână cu Tatăl”. 

Dis-de-dimineață, cei prezenți au început cu o rugăciune comună, care a fost urmată de câteva bansuri energice pentru înviorare. La ora 10 tinerii au participat la Sfânta Liturghie celebrată în parohia „Sf. Petru și Pavel” de părintele Sebastian Peșteșan – asistent spiritual general ASTRU Cluj – și părintele Alin Cîndea – responsabil cu pastoraţia tinerilor în Protopopiatul Beclean. Părintele Alin a susținut și momentul de cateheză al zilei, la finalul celebrării liturgice. Câteva idei centrale care au fost subliniate în cateheza părintelui pornind de la rugăciunea Tatăl Nostru:

• Dumnezeu este preocupat de legătura pe care o are cu noi (așa cum a demonstrat-o când ne-a creat la răcoarea serii, într-un moment plăcut, intim, și când ne-a oferit paradisul), iar în speranța de a ne apropia, l-a trimis pe Fiul său să ne învețe cum să purtăm o discuție cu El, Tăticul nostru (Abba), așa cum îl prezintă chiar Cristos.

• Când ne adresăm lui Dumnezeu cu apelativul de „Tată” noi îl chemăm să fie prezent în acel moment, în acel loc, alături de noi. Iar cel mai ușor mod de a fi aproape de Dumnezeu este prin rugăciunea „Tatăl nostru”.

• De asemenea, un mod ușor de a ne apropia de Dumnezeu este prin respectarea celor 10 porunci, pe care le-a dat pentru a avea grijă de noi. Și chiar dacă noi cel mai adesea ne privim prin prisma greșelilor noastre, El ne vede doar ca pe fii ai Săi. Dorește să ne însoțească pe drumul nostru, pentru a nu fi niciodată singuri. Iar dacă până acum El ne-a purtat de grijă, cu siguranță nu ne va abandona astăzi.

Sesiunile de pregătire au fost pregătite și coordonate de membrii consiliului de conducere al ASTRU Cluj.

Prima sesiune a zilei, coordonată de Paul Balint, și sugestiv intitulată „La început a fost cunoașterea”, a avut ca scop cunoașterea celor prezenți și crearea unor legături în rândul tinerilor pentru o bună desfășurare a activităților de vineri și a campusurilor. A fost urmată de o sesiune mai teoretică, denumită „Ce-i cu campusurile?”, în care a fost prezentată structura unui campus, ce ne dorim prin aceste campusuri și modul în care trebuie să desfășurăm activitățile. Această sesiune a fost coordonată de Teodora Capan, Laura Burcă și Rosana Bălănescu. Participanții au putut afla informații cu privire la campusuri, dar și câteva impresii și sfaturi de la cei care au mai participat, pentru a putea înțelege mai bine cum să organizeze mai bine un astfel de eveniment. A treia și cea mai importantă sesiune, „Microdoză de campus”, a avut ca scop organizarea unei zile de campus, lucrul în echipă, dar și asumarea de responsabilități. Eduard Socaciu și Paul Balint s-au asigurat că tinerii pleacă cu lecția practică învățată. Tinerii au fost împărțiți în echipe, fiecare având de pregătit câteva activități sau jocuri pentru unul din momentele zilei de campus (momentul de cunoaștere, aprofundarea catehezei, jocuri și ateliere). „Ești gata? Hai în campus” a fost sesiunea de evaluare a zilei de formare pentru animatori, susținută de părintele Sebastian.

Programul zilei s-a terminat cu realizarea unei tradiționale poze de grup și o mică bălăceală la Băile Figa. A doua zi, tinerii care au rămas peste noapte, au participat și la sărbătoarea hramului parohiei – Ss Petru și Pavel – fiind încurajați de modele Bisericii în misiunea lor de răspândire a Evangheliei.

La final, le mulțumim participanților pentru timpul dedicat și pentru entuziasmul și energia cu care au participat! Mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă echipă care se va implica în desfășurarea campusurilor din această vară și mulțumim totodată gazdelor din Beclean! Domnul să îi binecuvânteze pe toți!

ALBUM FOTO Zi formare animatori campusuri 2019

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*