În luna octombrie, precum în fiecare an, s-a alocat o săptămână dedicată Acțiunii Catolice din România (21-28 octombie), unde individual, toate asociațiile membre ale federației au propus un program specific fiecăreia, elementul comun fiind tema identității asociației în sine și a sa ca membru al Federației Acțiunii Catolice din România. Astfel, la Cluj-Napoca, evenimentul Zilelor Acțiunii Catolice s-a desfășurat după următorul program:

Duminică, 21 octombrie 2012 – Zilele Actiunii Catolice în ASTRU Cluj au fost deschise de Sfânta Liturghie celebrată la Livada – una din parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla – astriști din grupul de liceeni plecând de dimineață din Cluj pentru a participa la Liturghia celebrată de asistentul spiritual al acestui grup, pr. Sebastian Peșteșan.

Luni, 22 octombrie 2012 – Programul ZAC a continuat cu seara celei de-a doua zi, când de la ora 19.00 a fost deschisă sesiunea de prezentări lunare a documentelor Conciliului II Vatican. Seara a început cu prezentarea constituţiei dogmatice despre Biserică –Lumen Gentium,  de către  Conf. univ. dr. Simona Zetea, urmând apoi vizionarea filmului documentar despre Conciliul Vatican II din filmoteca vaticană. Acest eveniment a fost organizat de ASTRU și AGRU în colaborare cu Facultatea de Teologie greco-catolică. Întâlnirea a fost încheiată de PreaSfinția sa episcopul Florentin Crihălmeanu, cu un cuvânt despre anul credinței și rugăciunea de încheiere.

Marţi, 23 octombrie 2012 – A treia zi a săptămânii a cuprins trei momente distincte care au avut ca punct central identitatea Acțiunii Catolice.  La ora 18.00, în cadrul întâlnirii liceenilor ASTRU, care a avut ca temă ”Laici coresponsabili în misiunea Bisericii”, aceștia au avut ocazia ca împreună,  să își verifice cunoștințele pe care le au despre Acțiunea Catolica din România si despre ASTRU Cluj, dar și să acumuleze mai multe informații, prin activitatea interactivă desfășurată, încercând să raspundă cât mai corect la întrebări particulare despre istorie, activități, membrii, caracteristici și alte elemente ce contribuie la conturarea  identității Acțiunii Catolice. (birourile ASTRU Cluj, Pta Cipariu)

Tot la ora 18:00, la sediul Fundației Familia Sfântă, Centrul Iubire şi Adevăr în colaborare cu AGRU Cluj au deschis seria de cateheze „Catehismul Bisericii Catolice”.

Ziua s-a finalizat cu întâlnirea studenţilor  ASTRU, având aceași temă – ”Laici coresponsabili în misiunea Bisericii”. La această întâlnire au participat atât membrii ASTRU implicați în viața asociației încă de la reînființare, dar și studenți care au aflat despre ASTRU foarte recent.  Prima parte a acestei întâlniri a constat în prezentarea Acțiunii Catolice de către domnișoara Crina Horvat, membru ASTRU Cluj și vicepreședinte sector tineri ACRO, unde au fost clarificate cunoștințele tinerilor despre identitatea asociației, verificând și/sau aprofundându-le apoi într-un mod interactiv prin activitatea propusă în a doua parte a serii.

Joi, 25 octombrie 2012 – În a patra zi destinată Acțiunii Catolice, tinerii astriști, studenții seminarului teologic și alte persoane din Cluj au avut ocazia de a participa la o seara culturală de poezie românească, unde a fost invitat actorul Paul Antoniu.

Vineri, 26 octombrie & Sâmbătă 27 octombrie 2012 – Pentru zilele de vineri și sâmbătă, ASTRU Cluj a organizat, la Centrul Manresa, întâlnirea de formare a  tinerilor responsabili din grupurile ASTRU, educatorilor și asistenților spirituali ASTRU, unde aceștia s-au rugat împreună, au ajuns să se cunoască mai bine și au făcut planuri pentru anul asociativ care a început de curând.  Programul de vineri seara a avut pe agendă un joc de cunoaștere,  evaluarea anului asociativ 2011-2012 a fiecărui grup ASTRU, o activitate pe grupuri prin care participanții au conștinetizat nivelul de cunoștințe pe care le au despre ASTRU și momentul final – rugaciunea de seară în memoria episcopillor martiri.

A doua zi a început cu Sfânta liturghie, prezentarea motto-ului anului Asociativ, un cuvânt despre Anul Credinței și agenda generală  ASTRU 2012/2013 cu propunerile de activități pentru anul asociativ în curs, urmată de grupurile de discuție care au avut ca scop constituirea Abecedarului ASTRU de către tineri și stabilirea unui plan de activități pe grup/parohie pentru anul 2012/2013.

Duminică, 28 octombrie 2012 – Zilele Acțiunii Catolice s-au încheiat duminică, 28 octombrie 2012, după vizitarea câtorva biserici ale Clujului de către grupul de liceeni, cu Sfânta Liturghie de la ora 18:00 la Catedrala „Schimbarea la Față”.

Prin acțiunile care au avut loc în această săptămână, s-a pus accentul pe identitatea asociației ASTRU Cluj ca parte a Acțiunii Catolice din România, unde tinerii au luat contact cu realitatea Federației Acțiunii Catolice, dobândind o altă perspectivă asupra activităților pe care le desfășoară în grupul lor local, dar și dorința de a cunoaște mai bine și mai îndeaproape tinerii din alte asociații catolice din România și activitățile acestora.

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*