Şaizeci şi şase de tineri din Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla au ales să îşi petreacă Zilele Mondiale ale Tineretului la Lourdes. Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj împreună cu Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite a Mariei” au organizat un itinerar spiritual şi cultural între 11 şi 24 iulie 2008.

Zilele Mondiale ale Tineretului – Lourdes 2008 au fost o celebrare la nivel european care a avut loc concomitent cu celebrarea mondială de la Sydney, Australia, în cadrul jubileului Lourdes – 150 de ani. Pe tot parcursul itinerarului, tinerii au fost însoţiţi de Pr. Anton Crişan – sincel cu preoţii şi persoanele consacrate, Pr. Alin Cândea – Beclean şi Pr. Mihai Kiss – Cluj-Napoca.

Vineri, 11 iulie 2008 pelerinii s-au îmbarcat în autocar, iar a doua zi dimineaţa grupul a vizitat oraşul Viena, capitala Austriei unde s-a celebrat o Sfântă Liturghie şi a urmat vizitarea culturală a oraşului. Seara a călăuzit paşii spre Rosenheim, în Germania, unde găzduirea a fost asigurată de către Centrul pentru Elevi şi Studenţi al Bisericii Catolice.

Duminică, 13 iulie 2008, în cursul serii priveliştea Parisului apărea în faţa ochilor celor câteva zeci de tineri, iar după cazarea la Parohia Notre Dame de l’Immaculate Conception, a urmat vizitarea oraşului, continuată a doua zi, Ziua Naţională a Franţei, în locaţii de încărcătură spirituală, dar şi culturală, precum Capela Medaliei Miraculoase, Bazilica Notre Dame, Bazilica Sacre Coeur, Arcul de Triumf, Turnul Eiffel, Strada Champs-Elysees, etc.

A doua zi, în 15 iulie 2008, se ajungea la Lourdes unde urma să aibă loc programul propriu zis: pelerinajul la Lourdes, dar şi celebrarea Zilelor Mondiale ale Tineretului. Evenimentul a început cu un concert în Biserica Sfânta Bernardeta în cursul serii. Zilele la Lourdes începeau cu rugăciunea de dimineaţă, cateheza pe temele Botezului, Fericirilor şi a Mariei apoi programele alternative aproape identice pentru toate zilele: liturgia apei, drumul apei, îmbăierea în piscinele cu apă din izvor, mărturii, concerte, retransmisii ale evenimentelor de la Sydney.

În fiecare zi s-a celebrat Sfânta Liturghie de către cei aproape 25 de episcopi şi peste 100 de preoţi participanţi la eveniment, au avut loc procesiuni mariane, liturgie penitenţială cu posibilitate de a primi sacramentul reconcilierii, etc. Un eveniment important a fost Drumul Jubileului cu cele patru opriri ale sale, semn al participării la marele jubileu Lourdes – 150 de ani.

Prin catehezele de care am avut parte în fiecare zi, ţinute în limba română de Pr. Adrian Stoica (Dieceza de Iaşi, capelan la Lourdes), am urmat-o pe Bernadeta Soubirous pe drumul ei de viaţă creştină. Patru locuri au marcat cele patru zile ale întâlnirii noastre şi catehezele, locuri semnificative pe Drumul jubileului Lourdes 2008. Aceste patru locuri, transmit fiecare în parte un mesaj: Biserica parohială – botezul, bucuria de a fi creştin; închisoarea – trăirea Fericirilor, Grota – întâlnirea cu Fecioara Maria, Spitalul – Euharistia, pâinea vieţii veşnice.

O dată finalizat evenimentul, grupul s-a văzut nevoit să facă cale întoarsă şi să revină la obişnuinţa cotidianului, nu înainte de a cânta minunile creaţiei divine. Pe drumul de întoarcere, tinerii au fost cazaţi la Seminarul Teologic de la Toulon (Domaine de la Castille), apoi a doua zi, la Cannes, au avut parte de soarele şi marea prezente acolo.

Marţi, 22 iulie 2008, grupul s-a oprit să îl salute pe Sfântul Anton de Padova, chiar la el acasă unde a fost celebrată o Sfântă Liturghie în ritul bizantin. Seara, prin amabilitatea Seminarului Teologic Minor de la Rubano, pelerinii au fost cazaţi şi a avut loc o mică petrecere de sfârşit.

Cu toţii s-au regăsit acasă, la Cluj-Napoca, în 24 iulie 2008, în cursul dimineţii, memorând evenimentele frumoase trăite împreună şi aşteptând celebrarea Zilelor Mondiale ale Tineretului din 2011 care va avea loc la Madrid, în Spania şi va participa şi Sfântul Părinte.

Fotografii din pelerinajul la Lourdes

Jurnalul unui participant la pelerinaj

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*