Departamentul pentru tineret al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a invitat tinerii să ia parte la celebrarea locală a celei de-a XXIV-a Zi Mondială a Tineretului cu tema “Ne-am pus speranţa în Dumnezeul cel viu” (1 Tim 4, 10).

Astfel, sâmbătă, 4 aprilie 2009, Departamentul pentru Tineret şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj au organizat o excursie la Băişoara. Această celebrare a tinereţii s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu, tânăr între tineri.

Peste 150 de tineri,  provenind din diferite parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla, Asociaţii şi grupuri de tinerii din cadrul Bisericii Greco-Catolice, studenţi, liceeni sau elevi au răspuns pozitiv invitaţiei de a sărbători împreună Ziua Mondială a Tineretului din acest an, fiind o ocazie: de a cunoaste alţi tineri, de împărtăşire, de creştere spirituală şi de  relaxare în mijlocul naturi, devenind astfel o alternativă la ceea ce reprezintă timpul liber al unui tânăr în zilele noastre.

Biserica parohială din Băişoara fiind neîncăpătoare pentru mulţimea de tineri participanţi, Sfânta Liturghie s-a celebrat în mijlocul naturii binecuvântate de un soare strălucitor, un soare ce a însufleţit întreaga mulţime la fel ca şi prezenţa vie a Mântuitorului. „Ne-am pus speranţa în Dumnezeul cel Viu” (1 Tim, 4,19), acesta este motto-ul sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Tineretului din acest an.  „Dumnezeul cel Viu”, iată o expresie cu greutate ce a fost analizată în momentul următor Sfintei Liturghii în grupurile de discuţii.

Discuţiile s-au axat pe textul Evangheliei lui Marcu capitolul 8 versetele  27-31, unde se vorbeşte despre identitatea lui Isus Cristos. Unii spuneau că e Ilie, alţii că e Ioan Botezătorul. Întrebaţi, ucenicii au răspuns: „Tu eşti Cristosul”. Transpunând în zilele noastre, lumea indică o multitudine de identităţi pentru Cristos, Fiul Lui Dumnezeu. Creştinii cunosc doar una singură: cea adevărată.  Însă au o datorie sfântă, aceea de a-l vesti aşa cum a făcut şi Petru când a fost întrebat. Să spunem: “Tu eşti Cristosul”. Dar să nu ne limităm aici. “Tu eşti Cristosul, Fiul lui Dumnezeu celui Viu,
Stăpânul lumii, care te-ai umilit să te cobori în fiinţa fiecaruia dintre noi pentru a aduce mântuirea. Dumnezeu nu e un lucru abstract, nu e o legendă, nu e teorie. Dumnezeu e trăire, e practică, e o prezenţă permanentă, e Viu, e cu noi şi în noi. E la un gând bun depărtare, la o mână întinsă spre celălalt, e în fiinţa fiecăruia. Când închidem ochii şi păstrăm o clipă de linişte, fiecare îl simte. Dumnezeu e forţa care transfigureză întrega noastră fiinţă, e puterea interioară ce e fundamentul speranţei. Când Dumnezeu e cu noi, speranţa e cu noi şi nu ne e frică de nimic. „Nu vă fie teamă!” spunea Servul lui Dumnezeu Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Societatea are nevoie de tineri ce au curajul să privească înainte cu speranţă, ce au curajul să creadă în visele lor până la capăt şi care nu sunt descurajaţi de încercările vieţii.

Cu aceste gânduri, tinerii au urcat Muntele Băişorii călcând pe urmele Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu. Am călcat pe urmele Preasfinţiei Sale şi la propriu, nefiind cărări şi zăpada depăşind uneori un metru. Ne-am aventurat cu toţii spre vârful muntelui… şi am reuşit.

Cu binecuvântarea arhierească s-a încheiat această zi de sărbătoare a tineretului. Cântând, cu zâmbetele pe buze, ne-am despărţit prieteni. Sărbătoarea tinereţii nu s-a încheiat. Nu se va încheia niciodată atât timp cât ştim să preţuim fiecare moment al existenţei noastre, atât timp cât nu ne pierdem speranţa. Cât timp mai avem vise, idealuri şi planuri de pus în aplicare vom rămâne tineri, pentru că ne vom fi pus speranţa în Dumnezeul cel viu. Vom fi vii cu adevărat şi se va citi în ochii noştri, în oglinda sufletului nostru.

În Duminica Floriilor, 12 aprilie 2009, Ziua Mondială a Tineretului va fi marcată solemn în parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*