Un eveniment de însemnătate majoră pentru toată lumea catolică şi nu numai va avea loc în Madrid, în perioada 15-21 august. Tineri din toată lumea vor răspunde invitaţiei Papei Benedict al XVI-lea de a se strânge laolaltă, având la dispoziţie din partea ţării gazdă un cadru deosebit pentru întâlnire, pentru mai bună cunoaştere şi pentru împărţirea valorilor, aspiraţilor, priorităţilor şi problemelor pe care le întâmpină ei, în funcţie de naţionalitate, vârstă şi educaţie.

În Biserica Catolică, în fiecare an în Duminica Floriilor, Papa adresează un mesaj tinerilor iar la un interval de doi sau la trei ani se convoacă întâlnire mondială. Această întâlnire mondială, care anul acesta se va desfăşura la Madrid se bazează pe câteva elemente principale: convocarea, mesajul Papei, participarea la cateheză, noaptea de veghe şi rugăciune şi liturghia de încheiere. Toate aceste elemente sunt o chemare la reîntoarcerea la Cristos, adresat tinerilor şi lumii, plecând de la experienţele şi marile probleme ale vieţii tinerilor.

România este şi ea reprezentată la eveniment de aproape 1000 de tineri greco-catolici şi romano-catolici. Tineri români vor participa la eveniment sub îndrumarea responsabililor din fiecare dieceză şi eparhie precum şi a episcopilor: PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu – episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Cornel Damian – episcop romano-catolic auxiliar de Bucureşti şi PS Aurel Percă – episcop romano-catolic auxiliar de Iaşi.

Punctul culminant al Întâlnirii de la Madrid se va desfăşura pe aeroportul militar Cuatro Vientos, unde se vor reuni peste un milion şi jumătate de tineri care vor participa, sâmbătă 20 august la o  seară de veghe şi rugăciune împreună cu Papa Benedict al XVI-lea, iar apoi duminică 21 august începând cu ora 9.00 la Liturghia de încheiere a evenimentului.

Informaţiile în legătură cu pregătirea, atât naţională cât şi pe plan european şi mondial, legate de acest eveniment au apărut pe portalul oficial www.madrid11.com şi pe portalul naţional www.zmtromania.ro prin grija echipei de voluntari români care actualizează zilnic informaţiile, astfel încât cei interesaţi să mediatizeze aceasta acţiune vor putea găsi informaţii dar şi păstra legătura cu noi.

Eparhia de Cluj-Gherla va fi reprezentată de 72 de tineri, 3 preoţi şi 7 voluntari.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE:

 

TEMA:   Tema celei de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului este Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă(cf. Col 2,7).  Conform tradiţiei Papa Benedict al XVI-lea a aprofundat tematica ZMT printr-un Mesaj către tineri, mesaj care prin intermediul Consiliului Pontifical pentru Laici a fost trimis spre Conferinţele Episcopale, Mişcărilor, Asociaţiilor şi Comunităţilor de tineri internaţionale. Textul acestui mesaj este disponibil pe situl Vaticanului [www.vatican.va] şi pe situl oficial al ZMT 2011 [ www.madrid11.com]

PROGRAM: A XXVI-a Zi Mondială a Tineretului se va deschide în mod oficial în după-amiaza zilei de marţi, 16 august 2010, cu Liturghia de deschidere, care va fi prezidată de Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, Arhiepiscop de Madrid, în Piaţa Cibeles, un faimos ansamblu monumental din centrul oraşului Madrid.

În zilele de 17, 18 şi 19 august  vor avea loc trei zile de pregătire pentru Veghea de rugăciune şi Liturghia cu Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea.  În cursul dimineţilor vor avea loc tradiţionalele cateheze, care vor fi susţinute de episcopii din întreaga lume, în diverse limbi şi în diverse bisericii, colegii sau săli de sport din Madrid. În timpul celor trei zile o atenţie deosebită va fi îndreptată spre sacramentul spovezii. Tinerii vor avea astfel ocazia să experimenteze iertarea lui Dumnezeu în toate bisericile din Madrid dar mai ales în Parcul Iertării unde va avea loc şi Adoraţie Euharistică. După-amiezile zilelor de 16, 17, 18 august vor fi dedicate activităţilor din cadrul Festivalului Tinerilor care se va desfăşura în diferite puncte din Madrid.

Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea va fi primit în după-amiaza zilei de joi, 18 august 2010, printr-o ceremonie solemnă de primire în acelaşi loc în care se va desfăşura Liturghia de deschidere – Piaţa Cibeles. Seara zilei de vineri, 19 august, va fi dedicată celebrării unei mari Căi a Crucii pe străzile centrale ale oraşului Madrid, având ca punct de pornire Piaţa Cibeles. Procesiunea se va desfăşura de-a lungul bulevardului Paseo de Recoletos şi se va încheia în Piaţa Colon.

Punctul culminat al Zilei Mondiale ale Tineretului vor fi Veghea de rugăciune şi Celebrarea Euharistică finală care vor fi prezidate de Sfântul Părinte. Acestea se vor desfăşura sâmbătă seara, 20 august, şi în  dimineaţa zilei de 21 august în spaţiul special amenajat pentru aceste celebrări în apropierea aeroportului Cuatro Vientos, în partea de sud-vest a oraşului, la 8 km de centrul oraşului Madrid.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*