Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj a găzduit în perioada 18-25 iulie 2010, la Cluj-Napoca, un seminar educațional pentru liceeni și studenți bazat pe educația non-formală cu tema „Learning to live in MY Y/OURope”.  Au participat 40 de tineri membri ai Miscărilor de Studenți (liceeni și studenți universitari) Catolici (JECI – MIEC) din 11 tări din Europa (Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Polonia, Portugalia, Spania, Ucraina şi România).

Programul întâlnirii a început luni, 19 iulie cu o rugăciune de deschidere, urmată de salutul de bun venit în România din partea gazdelor, prezentarea echipei de animatori, introducere în tema întâlnirii, prezentarea mapei participanților și activități de cunoaștere a participanților. A urmat apoi prezentările JECI și MIEC și o sesiune de lucru individual dar și în grup pe tema “Ce înseamnă a fi European?”. După amiaza zilei a fost dedicată unei activități de formare și consolidare a echipei sub forma unui concurs “EURO-Cup” cu întrebări de cultură generală din geografie, istorie, politică, sport și cultură. Ziua s-a încheiat cu o serată interculturală în cadrul căreia participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu tradiții culinare dar si dansuri specifice fiecărei țări reprezentate la Summerweek.

Marți, 20 iulie, în sărbătoarea Sf. Ilie, tinerii au avut ocazia să participe la Sf. Liturghie in rit bizantin în Parohia “Sf. Andrei” din Gilău iar apoi împreună cu Pr. Pablo Guerrero sj au încercat să răspundă întrebării „Ce este urgent și ce este important pentru mine/noi/Europa?”. Pr. Pablo a ajutat participanții să aprofundeze tema săptămânii “Learning to live in MY Y/OURope”, propunând acestora să-și găsescă locul în această lume şi să-şi construiască fiecare în parte un sistem de valori personale bazat pe dialog, respect fată de diversitate, speranță, compasiune, bucurie, tărie, muncă, responsabilitate, simplitate, libertate, altruism, solidaritate și grijă față de viața spirituală.  Tinerii au avut apoi ocazia să aprofundeze această reflecție în grupuri de discuție încercând să răspundă unor întrebări precum: „Care sunt visele și speranțele noastre pentru Biserică și pentru Europa? Care poate fi contribuția personală? Cum putem să trăim co-responabilitatea în Biserică și în Europa?” După amiaza zilei a fost structurată în trei sesiuni, în cadrul cărora participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu noțiuni de bază despre Drepturile Omului, Dialog intercultural și Educație Integrală. Seara a fost dedicată prezentării organizațiilor prezente fiind un spațiu pentru cunoaștere reciprocă, impartășire și schimb de bune practici.

Ziua de miercuri, 21 iulie 2010 a fost dedicată unei vizite de studiu în municipiul Cluj-Napoca cu tema mediul multicultural în oraşul-gazdă. Tinerii au avut ocazia să se întâlnească cu PS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla și să cunoască mai multe despre Biserica Greco-Catolică. Preasfințitul Florentin Crihălmeanu a răspuns intrebărilor tinerilor legate de transmiterea credinței generațiilor tinere, multiculturalitate și ecumenism în orașul Cluj, trăirea credinței în perioada comunistă și istoria Bisericii Greco-Catolice in România.

A urmat apoi o întâlnire cu dl. Radu Moisin, viceprimar al orașului Cluj Napoca și dna Alina Botezan – responsabil al departamentului international al Primăriei Cluj – la care au participat o delegație a tinerilor prezenți la Cluj pentru Summerweek. Întâlnirea a avut ca scop cunoașterea proiectelor ce abordează multiculturalitatea în orașul Cluj. După-amiaza tinerii au avut timp să descopere oraşul-comoară a Transilvaniei. Tot în cursul după-amiezei câţiva participanţi au răspuns întrebărilor publicului în direct la emisiunea televizată “Integrare prin credință” difuzată de televiziunea locală Tele Europa Nova. Ziua s-a încheiat cu o seară tradiţională românească în centrul oraşului și o plimbare nocturnă la Belvedere pentru admira orașul noaptea.

Programul a continuat cu o reflecţie teologică pe tema „Speranţa creştină pentru Europa de mâine” susținută de Pr. Titus Sas, responsabil al Departamentului pentru Familie și Viață din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Apoi tinerii au avut ocazia să viziteze Salina Turda. Seara s-a încheiat cu o reflecție îndividuală.

Ziua de vineri a fost dedicată unui joc de rol pe tema „Descoperind Europa noastră” şi unor grupuri media cu tema creării unei platforme de promovare a dialogului intercultural în Europa. Ziua de sâmbătă a încercat să dezvolte planificarea acţiunilor viitoare pe care participanţii le vor face o dată întorşi acasă. Tot sâmbătă s-a elaborat și un document al întâlnirii care reprezintă poziția participanților vis-à-vis de modul în care tineri percep responsabilitatea pentru Europa și în cadrul Bisericii.

Summerweekul s-a încheiat cu Sf. Liturghie, după care a urmat ceremonia de acordare a certificatelor de participare precum și petrecerea de rămas-bun.

Echipa de animatori ai acestei experiențe estivale a fost compusă din: Mihai Floran (Coordonator european, România), Anne-Marie Werner (Membru în Echipa Europeană, Germania), Chris Malano (IMCS-Pax Romana, Franţa),  Fani Freri (EKNE Grecia) şi Codruţa Fernea (ASTRU Cluj, România). Acest eveniment a posibil cu ajutorul finanţării oferite de către Consiliul Europei prin Fundaţia Europeană de Tineret şi a diverşilor donatori.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*