Maria Bercea

Director economic ASTRU Cluj 2010-2012

Ce te definește?  Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Primul lucru care îmi vine in minte este „sunt o mama creștină catolică, care își iubește mult familia„, asta este ceea ce simt că mă definește de 5 ani.

Există un moment sau o întâlnire care te-a schimbat radical? Ne poți spune mai multe despre această experiență?
Nu știu dacă am trecut prin ceva extrem… Ce îmi vine în minte acum este momentul când așteptam rezultatele unor analize, care erau decisive în urma unei operații. În timp ce îmi reveneam din anestezie, eram atât de calmă și bucuroasă fiind sigură că orice s-ar întâmpla este voia lui Dumnezeu, iar aceasta era cel mai bine pentru mine. Gândindu-mă în urmă, cred că ceea ce a contat cel mai mult au fost rugăciunile celor din jur. Și acum mai am obiceiul să apelez la prieteni și familie pt un gând de rugăciune când știu că urmează ceva mai greu.

Care a fost primul tău contact cu ASTRU Cluj?
La INTC Șumuleu Ciuc, aveam 15 ani, acolo am fost în calitate de participant. Atunci i-am cunoscut pe o parte din tinerii astriști. M-a frapat creativitatea, lejeritatea și seninătatea lor, eu venind dintr-o parohie mică, fără mulți tineri și fără alte activități catehetice sau recreative.

Consideri că voluntariatul este important? Dacă da, de ce?
Dacă pornim de la principiul că munca este brățară de aur, de ce să nu începi cu voluntariatul? Da, consider că este decisiv în dezvoltarea fiecărei persoane. Îți descoperi forțe noi, talente care au stat ascunse, ai șansa să te dedici unor scopuri nobile, să contribui la binele celor nevoiași. Eu, personal, am avut șansa să colaborez ca și voluntar cu mai multe ONG-uri din domenii diferite: medical, social, educațional, administrativ. Sincer pot să spun că am învățat skill-uri noi ce au dus la formarea mea ca și adult.

Ce te-a determinat să candidezi pentru Consiliul de Conducere ASTRU Cluj?
Pentru mine, a fost simțul răspunderii, un sentiment de datorie, să răsplatesc cumva asociația care mă ajutase să cresc până în acel moment, simțeam că trebuie să mă implic, să continui munca frumoasă a celor de până atunci. La acel moment eram în facultate și studiam știinte economice. Cunoșteam tinerii care activau și pe cei din consiliul ASTRU și mă simțeam în largul meu la întâlniri. Așa că am aplicat pentru poziția de director economic.

Ce calități de bază ar trebui să aibă un consilier ASTRU Cluj?
Din punctul meu de vedere, the must have pentru un tânăr care dorește să se implice mai mult în ASTRU sunt cele 3 virtuți:
Credință tare – doar cu Dumnezeu și în colaborare cu Biserica putem îndruma copiii și tinerii din eparhia noastră;
Iubire – orice activitate să fie plină de empatie și afecțiune, în acest mod poți ajunge cu adevărat la cei din jur;
Speranță – pentru a-i inspira pe ceilalți și a putea găsi soluții, atunci când totul pare că se clatină.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o pe durata mandatului?
Eu sunt o persoana mai timidă, am nevoie de warm-up ca să mă exprim liber față de persoanele noi. Cred că provocarea a fost tocmai să ies din zona de confort, din carapace. Iar devenind membru în conducerea ASTRU Cluj, ocaziile erau la tot pasul: vizitele parohiale, întâlnirile cu membrii AGRU, ședințe la episcopie, susținerea de discursuri în fața unui public numeros. Mereu aveam emoții, dar în timp te obișnuiești, așa cum și o mașină nouă își face rodajul.

Cum consideri că te-a ajutat această perioadă în viața ta, în cariera pe care o ai acum?
Pozitia de director economic s-a pliat perfect cu ceea ce studiam. Am avut ocazia să pun teoria în practică. În plus, la primul job, CV-ul meu nu era gol, ci puteam dovedi că pe lângă note, aveam și aptitudini. Mai apoi, pe lângă atribuțiile de contabil, am ajuns să pregătesc materiale de învățare pentru colegii noi și să susțin cursuri de dezvoltare personală. Am reușit să combin rigoarea cifrelor cu ceva mai interactiv, de la fetița timida am ajuns să fiu stăpână pe mine și să ofer din cunoștințele și experiența dobândită.

Dacă ai putea să te întorci în timp, în perioada în care ai fost membru în Consiliul de Conducere ASTRU Cluj, ce ai face diferit?
Cred că aș încerca să îmi schimb viziunea, să nu mă las dărâmată de limitele aparente (aici revenind la cât de importantă este speranța). The Sky is the limit, așa că să îi încredințăm totul lui Dumnezeu și să ne facem munca fără frică.

Ce sfat ai avea pentru cineva care dorește să candideze pentru o poziție în Consiliul de Conducere ASTRU Cluj?
Felicitări! Faptul că te gândești să faci acest pas înseamnă că ai o gândire mai matură, dar mai ales ai o chemare spre apostolat. Și sf. Fecioară Maria a fost chemată, iar de la ea avem un exemplu sublim de dăruire și ascultare la planul Lui divin. Lasă-te inspirat și devino chiar tu un exemplu de urmat. Dumnezeu să binecuvinteze toții copiii și tinerii!